Design Tervezési Stúdió

Világítás a lakásban

Lakásunk berendezésénél nagy figyelmet szentelünk a színeknek, formáknak. Számbavesszük a lehetséges stílusokat és nagy hangsúly helyezünk a megfelelő bútorok kiválasztására. Ezzel szemben a megfelelő világítás megtervezésére általában nem fordítunk akkora gondot. Holott a világítás befolyásolhatja, módosíthatja az oly gondosan kiválasztott falszínt, kiemelheti dísztárgyainkat, tereket választhat el egymástól.

Az alábbiakban a világítás lakásban betöltött funkcióit szeretném sorra venni. Hiszen nem mindegy, milyen fényforrást használunk, és változó, hogy melyik helyiségben, milyen tevékenységhez, melyik a legmegfelelőbb.

Először is érdemes magukról a fényforrásokról és az általuk kibocsátott fényről valamint annak hőmérsékletéről pár szót említeni. Itt csak  a magánlakásokban leggyakrabban használt fényforrások kerülnek említésre a teljesség igény nélkül.

Az izzólámpák, amik a működésükhöz szükséges izzószálról kapták nevüket, hosszú múltra tekintenek vissza, és sok fejlődésen estek át. Az izzólámpák meleg színűek és a tömeggyártásnak köszönhetően olcsók. Viszont a felvett villamosenergia nagy részét hővé és nem fénnyé alakítják. Ezen kívül élettartamuk a fényforrások között a legalacsonyabb. Az izzólámpák továbbfejlesztett változata a halogén izzó, amelynél halogényvegyületek késleltetik az izzószál elvékonyodását és törését.

A fényforrások ma is használt nagy csoportját képezik a fénycsövek. Általános tapasztalat a fénycsövek esetlegesen zavaró vibrálása, amit újabban elektronikus előtétek használatával küszöbölnek ki.

Érdekes a fénycsöveknél megjegyezni, hogy a fénycső a tévhittel ellentétben nem egyezik meg a neoncsővel.  A fénycsövekben eleinte sűrített levegő volt, majd rájöttek, hogy ha kisnyomású gáz van a csőben, látványosabb eredményt érnek el.

Az egyik ilyen gáz a neon, amely élénk pirosan ragyog. Nagyon gyakran használták reklámfeliratokhoz, innen eredeztethető, hogy minden fénycsövet neoncsőnek neveztek. Tehát a nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar példájára elmondhatjuk, hogy minden neoncső fénycső, de nem minden fénycső neoncső.  

A fénycsövek alapelvén működnek a kompakt fénycsövek, amelyek kinézetre azonban a hagyományos izzókhoz hasonlítanak, és a hagyományos lámpafoglalatba csavarhatók.

Egyre inkább elterjedőben van viszont a magánházakban is a LED világítás használata számos előnye miatt. Először ejtsünk pár szót erről a világításfajtáról. A LED (Light Emitting Diode; fénykibocsájtó dióda) világítódiódák élettartama kb. 50.000-100.000 óra, ami sokszorosan meghaladja a többi  fényforrásét. Emellett nagy előnye még, hogy jóval energiatakarékosabb mint elődei. Ütésállósága is nagyobb társainál. Nem tartalmaz mérgező anyagokat. Felhasználási lehetőségei is széleskörűek. Ehhez hozzájárul az is, hogy nem melegszik úgy fel, mint a hagyományos izzók, így több helyen alkalmazhatók. Bútorokba is beszerelhető, rejtett világításhoz is remekül alkalmazható.

További előnyös tulajdonsága, hogy ma már a hagyományos fényforrások formájába öntve, ugyanúgy foglalatba csavarhatjuk, mint az izzót,  mint ahogy hagyományos fénycsöveinket is lecserélhetjük ledes megoldásúra.

A fénycsőnek létezik hajlékony változata is. A rejtett világítás remekül kivitelezhető ledszalaggal például.

A ledszalag kültéren is jól bevált nedvességtűrésének köszönhetően.

Sőt vízmentes változatát úszómedencékben víz alatt is használhatjuk

A fényforrások megismerése mellett fontos még a fény irányának és hőmérsékletének figyelembevétele a világítás tervezésénél. Hiszen, ha el is döntöttük, hogy hagyományos izzót vagy LED-et választunk, nem mindegy, hogy hideg, meleg, vagy semleges a fénye, és hogy hova irányítjuk a fényt.

A fénynek belsőépítészeti szempontból négy nagyobb altípusát ismerjük: a szórt, a derített, a súrló-, valamint az irányított fényt, és mindegyiket adott célra használjuk.

A szórt fény a legegyszerűbb fajta, ugyanis nincs iránya. Ilyet használunk például a mellékhelyiségben, a mosókonyhában vagy a garázsban.

A következő kategória az ún. derített fény. Valamilyen felületről visszaverődő világításról van tehát szó. Általános tulajdonsága, hogy élesen kirajzol mindent, amit megvilágítunk vele, mert az árnyékokat kevésbé hagyja érvényesülni.

A harmadik típus, amikor az irányított fény egy adott pontra világít, általában kúp alakban. Legismertebb formája a spotlámpa. Van azonban még egy altípusa is: ez a súrlófény, aminek különlegessége, hogy viszonylag lapos szögben világítja meg a tárgyat vagy felületet, így annak struktúráját hangsúlyozza az árnyékok megnyújtásával.

A fény iránya mellett fontos még, hogy a fénynek van színe, amit színhőmérsékletnek nevezünk. Ha inkább sárgás, narancsos, akkor melegnek, ha kékes, akkor hidegnek, ha pedig a kettő közötti tartományban van, fehérnek vagy napfényszínűnek hívjuk. Ma már ezeket a színhőmérsékleteket bármilyen fényforrással elő lehet állítani. Persze ha többfajta fényforrást keverünk egy helyiségben, az megnehezíti a színhőmérséklet megfelelő beállítását.

Egy helyiség hangulatát, a falak, bútorok színét, befolyásolja  a fényforrás színe. Ami pedig hat a mi hangulatunkra. A megfelelő hőmérsékletű fényforrás kiválasztása attól is függ, hogy magánlakásról, étteremről vagy munkahelyről van szó. A hideg fény ideális egy irodában, mert segíti a koncentrációt, a meleg fény pedig pihentet.

Ahhoz hogy a szaküzletben ki tudjuk választani a számunkra megfelelőt, néhány technikai információt meg kell jegyeznünk. A színhőmérséklet egysége a Kelvin. Meleg fényű egy fényforrás 3300 Kelvin alatt. Semleges hőmérsékletű 3300 és 5300 Kelvin között. Hidegfényűnek pedig az 5300 Kelvin fölötti tartományt nevezzük.

Lassan elérkeztünk a fényforrások konkrét helyiségekben való elhelyezéséhez. Ehhez azonban még fontos a lakás megvilágításához hasz­nálatos világításnak három fő cso­portját megemlíteni. Ezen csoportokba tartozó világí­tótestek kiegészítői egymásnak. Egy helyiségnek akkor jó a megvilágítása, ha mind­három fajta világítástípust alkal­mazzuk, mert ezek csak együtt, egymást kiegészítve alkalmasak egy helyiség megfelelő megvilágítására. Ezek az általános, a helyi és a hangulatvilágítás.

A helyiségvilágítás megtervezésé­nek első lépése az általános világí­tás kialakítása. Ebbe a csoportba tartozó lámpatestek a nappali, ter­mészetes fényt hivatottak pótolni.

Feladatuk az egész helyiség meg­világítása. Ide tartoznak a men­nyezeti lámpatestek, melyek lefelé, oldalra, vagy akár fölfelé is világít­hatnak.

Ezen lámpák kapcsolóját a helyiség bejáratának közelébe érdemes elhelyezni. Lehet kapni olyan villanykapcsolókat, amelyek enyhén foszforeszkálnak a sötétben, illetve olyan fényforrá­sokat, melyeknek szabályozható a fényereje.

A helyi vagy közvetlen megvilá­gítás elsődleges szerepe a munka­terület, így például az íróasztal, konyhapult stb. fénnyel való ellá­tása. Segítségével funkciók szerint különböző részekre oszthatjuk a helyiséget. A közvetlen világítást adó fényforrásnak megfelelő erős­ségűnek kell lennie anélkül, hogy ne legyen vakító. Jó, ha a fényforrás szöge állítható, hogy oda irányítsuk a fényt, ahol épp dolgozunk.

A hangulatvilágításról hajlamosak vagyunk meg­feledkezni, pedig ez teheti fel a pontot az i-re. Kiemelheti a helyiség szép vagy érdekes tárgyait, az egyedi tervezési megoldásokat. Kihangsúlyozhatja a szép képeket, szob­rokat, növényeket, bútorokat.

Hangulatvilágításként használha­tunk egy, vagy több (egymást kiegészítő) fényforrást.

A lakás minden pontjának megvannak a maga sajátosságai, igényei a világítás szempontjából is. Egy adott helyiség világításának megtervezésében mindenekelőtt a következőket kell átgondolni: milyen célra használjuk az adott helyiséget? Milyen hangulatot kívánunk kialakítani? Mik azok a dekoratív berendezési tárgyak, amiket ki akarunk emelni?

Ebben a fejezetben a lakás főbb helyiségeinek világítása kerül bemutatásra.

Otthonunk legtöbb funkciót betöltő helyisége a nappali. Így a megfelelő elrendezés mellett a világítással nagy mértékben alakíthatjuk a nappali hangulatát.

A világítás tervezését kezdjük az általános megvilágítással. Ez megvalósítható közvetlenül a mennyezetre szerelt, vagy belógó lámpatesttel. Ez lehet csillár, mennyezeti lámpa, de akár rejtett világítás is. Jó, ha az általános megvilágítás szabályozható.

Célszerű helyi világításokkal kisebb fényszigeteket kialakítani. Erre a célra fali-, asztali- és állólámpákat alkalmazhatunk. Oda kell figyelni arra, hogy ha a szobában egy időben többen is tartózkodnak, az egyik tevékenység megvilágítása ne kápráztassa, ne zavarja a másik személyt. Amikor a szemünket komolyabban igénybe vevő tevékenységet folytatunk, fontos a megfelelő helyi világítás, mert a nagy kontraszt fárasztja a szemet. Ilyenkor jó visszafogottan deríteni a hátteret is.

A legfontosabb bútorsziget a nappaliban az ülőgarnitúra és a dohányzóasztal együttese. A dohányzóasztalra ne helyezzünk lámpát, mert vakíthatja a körülötte ülőket.. Előnyös állólámpával oldalvilágítást létesíteni. A nappali általános-, vagy hangulatvilágítása karnisvilágítással, vagy rejtett világítással is megoldható. Hogy a tévézés ne fárassza nagyon a szemet, gondoskodnunk kell a háttér derítéséről. Ez megvalósítható akár egy, a készülék mögé szerelt, vagy a készülék közelében elhelyezett kis LED lámpával. Csak arra kell vigyázni, hogy a szoba fényforrásai a képernyőről ne tükröződjenek vissza. A szobában elhelyezett műalkotást, dísznövényt szépen ki lehet emelni környezetéből egy rájuk irányított fénnyel.

Kellemes hangulatot teremthet a könyvespolcok gyenge háttérvilágítása. A tűzveszély miatt legjobb a kifejezetten erre a célra kialakított lámpatesteket beszerelni.

A konyha világításának megtervezésénél gondolnunk kell az általános világításra, a munkaterületek és adott esetben az étkezőasztal megfelelő megvilágítására.

Az általános világítást hasonlóképpen kell elképzelni mint a nappalinál, de a konyha esetében nincs akkora szerepe a szabályozható fénynek.

A konyhai munkaterületek a tűzhely, a munkapult és a mosogató. Mivel gyakran használunk éles eszközöket és elektromos berendezéseket, a megfelelő világítás baleseteket is megelőzhet. A tűzhelyek is lehetnek balesetveszélyesek, könnyen megégetheti magát az ember (szó szerint is). A tűzhely megvilágításának elterjedt módja a szagelszívóba épített világítás. A konyhaszigetek kivételével fal melletti munkafelületekről beszélhetünk, ezért a legpraktikusabb megoldás a konyhaszekrény alá szerelt lámpatest.

Akár a konyhával egy térben van az ebédlő/étkezőasztal, akár külön helyiségben, fontos, hogy gondoskodjunk külön, erre a területre tervezett világításról. Erre a célra megfelel egy az asztal fölé helyezett csillár, függeszték vagy mennyezeti lámpa. Ezt kiegészítheti a tálalószekrényekbe beszerelt lámpatest, vagy egy-két falikar.

Ahogy a nappalinál és a konyhánál, úgy a fürdőszobánál is érdemes betervezni általános és helyi világítást. Az általános világítás lehetőleg szórt fényű, mert az irányított fényforrások árnyékot vethetnek az arcra, ami megnehezíti akár a borotválkozást, akár a sminkelést. Az arc megfelelő világítására a pipereszekrény felső részébe szerelt világítótestek sem megfelelőek. A már korábban említett színhőmérsékletnek és a színvisszaadásnak ebben a helyiségben fokozott szerepe van például a sminkelés miatt. Ezen kívül a hidegebb színű fényhez nagyobb tisztaságérzet párosul. A hőérzetünk viszont pont fordítottan működik.

A fürdőszobai tükör jó megvilágítása szintén elengedhetetlen. Az árnyékhatások elkerülése érdekében, jobb ha a tükör (két) oldalára helyezünk lámpatesteket és nem fölé. Manapság egyre népszerűbb és valóban praktikus lehet a fürdőkád és/vagy a zuhanyzó fölé egy-két kisebb, például süllyesztett világítótestet elhelyezni. Egy külön kezelhető hangulatvilágítás betervezésével pedig lehetőségünk nyílik lágyabb fényhatást elérni, ami emelheti egy relaxációs fürdő értékét.

Az átgondolt világítás nem csak praktikus okokból fontos, hanem a teret is növelheti. Például közvetett világítással, amit a mennyezet felé irányítunk és onnan verődik vissza a fény. Ez egy kisméretű fürdőszoba térérzetén sokat javíthat.

A hálószoba otthonunk legintimebb része. Hogy milyen funkciók kerülnek kialakításra, az a személyre szabott igényektől függ. Kerülhet ide az ágyon és szekrényen kívül dolgozósarok, tévé, olvasósarok. De mivel nem véletlenül hálószoba a neve a helyiségnek, az elsődleges funkció az alvás, pihenés. Az adott funkció másfajta világítást kíván meg mint például a nappali világítása. A legtöbb esetben nincs szükség olyan erős fényre mint a közösségi terekben. Viszont itt is fontos a helyi- és a hangulatvilágítás kialakítása. Helyi világítás egy háló esetén elsősorban az ágy mellett/fölött elhelyezett olvasólámpákat jelenti. Ha két személy használja a szobát, érdemes mindkét oldalra világítótestet elhelyezni, mégpedig úgy, hogy az egyes lámpák fénye ne zavarja a másik oldalon fekvőt. Fésülködőasztalnál is szükség van helyi világításra, amelynek tükrére azonos szabályok vonatkoznak mint a fürdőszobai tükörnél. Valamint érdemes helyi világítással ellátni a gardrób területét, főleg ha az általános világítás halványabb, mert így megfelelően megvilágítjuk azt a területet, ahol valóban szükség van a fényre. Ez praktikus lehet például egy pár esetén, amelynek egyik tagja korábban kel. A helyi világítás használatával (az általános helyett) nem zavarja (annyira) a később kelőt. Ha televízió is elhelyezésre kerül a helyiségben, akkor ahogy a nappalinál már szóba került, itt is gondoskodni kell egy halvány fényről a tv mögött vagy mellett, hogy csökkentse a kontrasztot a sötét szoba és a tv fénye között.

Hangulatvilágításként alkalmazhatunk rejtett-, vagy karnisvilágítást, gyengébb fényű falikart, állólámpát. Ha valaki gyakrabban felkel éjszaka, praktikus lehet néhány, az ágy alá (a falba, vagy az ágykeret alsó részébe süllyesztett) LED, ami csak annyi fényt biztosít, hogy az ember megtalálja a papucsát, majd az ajtókilincset anélkül, hogy mást zavarna a fény. Ha ezt továbbgondoljuk, és több LED-et is elhelyezünk az ágy alsó részén, vagy ledszalagot, olyan hatást érhetünk el, mintha lebegne az ágy. (Olyanoknak ajánlott, akik alaposan takarítanak)

A tervezésnél gondoljunk arra is, hogy a hálószoba kimondottan meleg hőmérsékletű fényforrást kíván.

Egy gyerekszoba világításának tervezésénél nem csak a funkció lehet fontos szempont, hanem az óriási piacnak köszönhetően számos olyan lámpatest közül választhatunk, ami nem csak a helyiség megvilágítására alkalmas, hanem formájának köszönhetően a gyerek(ek) ízlését követve hangulatossá is teszi a szobát. Nem is gondolnánk, hogy mennyire fontos egy gyerekszobában a tevékenységeknek megfelelő világítás. Hisz egy gyereknek nincs külön nappalija, holott jöhetnek hozzá játszótársak, nincs külön háló- és tanulószobája. Mindent egy helyiségen belül kell megoldani, és mindegyikhez szükség van helyi világításra.

Az általános fényt adó csillár vagy függeszték mellett tehát be kell tervezni egy lámpát az ágy mellé vagy fölé. Mivel sok gyerek fél a sötétben, vagy gyakrabban jár ki éjszaka, szintén az ágy köré érdemes egy olyan fényforrást is elhelyezni, ami éjszaka gyenge fényt ad. Emellett a tanuló-, vagy alkotósarokban szükség van egy megfelelő erősségű világítótestre, ami lehet pl. asztali-, vagy állólámpa. A vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy a lámpa állítható legyen, ami segít abban, hogy úgy helyezzük el a lámpát, hogy az ne árnyékoljon. Több, jól elhelyezett mennyezeti világítással fel is oszthatjuk  a teret játszó-, alkotó-, pihenőrészre, így alakítva ki -ha nem is külön helyiségeket a tevékenységekhez- de elszeparált fényszigeteket. A fényszigetekkel (nem csak egy gyerekszoba esetében, hanem általában véve is) arra kell ügyelni, hogy ne legyen túl nagy kontraszt a fénnyel kiemelt és a sötétben maradt részek között.

Bármely helyiség, vagy akár az egész lakás világítását is tervezzük, fontos megfigyelni először a természetes fényeket, mennyi fényt kap egy-egy helyiség, hogy el tudjuk dönteni, mennyi mesterséges világítással kell kiegészíteni. A sötét órákban persze mindenképp szükség van minden tevékenységhez mesterséges fényforrásra. Igyekezzünk ennek kialakításánál a fent említett szempontok mellett az energiatakarékosságra is gondolni. Nem csak a fényforrás típusát tekintve, hogy hagyományos vagy LED izzót választunk, hanem arra is gondoljunk, hogy ne használjunk feleslegesen erősebb fényt mint a szükséges.

A megfelelő típusú, erősségű, hőmérsékletű világítótestek ideális elhelyezésével lakásunk világítása nem csak megkönnyíti az otthon végzett munkát, segíti a kikapcsolódást, de hangulatosabbá, látványosabbá is teheti otthonunkat.

Pajor Nikolett

Forrás: Világítás a lakásban